Haideti sa facem cel mai mare blog cu retete culinare si tot ce tine de bucatarie!
Acesta este un blog unde poate scrie oricine are o reteta culinara cu poze originale, sfaturi culinare si tot ce tine de bucatareala.
Cine vrea sa scrie pe acest blog trebuie sa lase un comentariu cu numele si adresa de email, pentru a va da autorizatia.
Va astept cu drag!

marți, 31 iulie 2012

Pui lipicios cu lamaie

O reteta cu clasa ,de pui delicios ,din cartea de bucate  -Meniul perfect- Gordon Ramsay !



Ingrediente:

1 pui mare,taiat in 8-10 bucati
sare de mare si piper negru
5 linguri de ulei de masline
1 capatana de usturoi,taiata pe orizontala
cimbru
2 linguri de sos de soia negru
3-4 linguri de miere
1 lamaie ,taiata felii subtiri 
patrunjel 

Mod de preparare :

- Asezonati bucatile de pui cu sare si piper . Incinge uleiul de masline intr-o tigaie pentru sotat .
- Rumeneste bucatile de pui la foc mare ,impreuna cu usturoiul si cimbru ,timp de 3-4 minute pe fiecare parte. 
- Asaza toate bucatile de pui intr-o tigaie mare stropita cu putin ulei de masline ,adaugam sosul de soia si mierea ;clatinam tigaia ca sa se amestece sucurile .
- Toarna o cantitate buna de apa clocotita si adauga feliile de lamaie  . Lasa lichidul sa clocoteasca si sa scada pana capata consistenta unui sirop,ceea ce va dura circa 10 minute .Acum puiul va fi bine patruns .
- Muta bucatile de pui pe un platou ,toarna deasupra sos si,daca doresti, presara patrunjel.

Serveste cu cartofi noi ,copti la cuptor cu sare de mare ,rozmarin,usturoi si ulei de masline .

O avalanse de arome ! :)

Pofta buna !

duminică, 29 iulie 2012

Sirop (miere) de busuioc

Un excelent indulcitor, natural, parfumat, aromat, gros de consistenta mierii (de aici si numele), cu o culoare galbena, limpede ce te inbie parca la gustat ! Busuiocul l-am cultivat eu in doua jardiniere, s-a facut mare, mult si frumos si astfel mi-a venit ideia sa fac sirop, a rezultat ceva minunat de bun !
Timp de pregatire: 230’
Ingrediente:
300g busuioc proaspat
3L apa plata
3kg zahar
2 lamai doar sucul
Mod de preparare:
Spalam busuiocul sub jet de apa rece si-l lasam la scurs intr-o strecuratoare.
Punem  apa la fiert, intr-o oala incapatoare si cand da in clocot, adaugam busuiocul. Lasam cam 5-8’ sa-si elibereze aromele si cand isi schimba culoarea, il scoatem afara ( si-l aruncam). Adaugam zaharul si lasam la fiert, fara capac, la foc mic. In ultimele 30’ de fiert, adaugam sucul de lamaie. Cand ajungem la consistenta dorita, luam siropul de pe foc.
Siropul strecurat printr-o sita fina, il punem in sticle/borcane cu capac, sterilizate in prealabil si le lasam sub paturi, pana la racirea completa.
Etichetam sticlele si le depozitam in camara.
Pofta buna!

vineri, 27 iulie 2012

Galette cu piept de pui si ciuperci, scaldate in sos de capere ,cu smantana si iaurt

Clatitele sunt o specialitate bretona, o regiune din nord-vestul Frantei, care a devenit cunoscuta si apreciata rapid in toata lumea. Pot fi atat dulci("crepes"), cat si sarate("galette"), iar umpluturile variaza de la cele mai simple, pana la combinatii spectaculoase.
Original, clatitele se serveau cu cidru, ulterior a aparut cea mai spectaculoasa forma de prezentare a clatitelor" crepes Suzette" (clatite flambate in lichior si suc de portocale).
Dar eu voi prepara galette.



Ingrediente:


- pentru clatite :
2 oua
700 ml apa minerala
250 g faina alba
sare
piper
oregano
-pentru umplutura:
1 piept de pui dezosat si fara pielite
400 g ciuperci
2-3 catei usturoi
patrunjel verde
2 oua
2-3 linguri pesmet
sare
piper
chilli
-pentru sosul de capere:
100 g capere murate
50 g cascaval
200 ml smantana
150 ml iaurt
2-3 catei usturoi
patrunjel verde
oregano
sare
piper
-pentru gratinare:
100 ml smantana
50 ml lapte
1 ou
50 g cascaval
sare

Mod de preparare :




Se bat ouale cu putina sare, se adauga faina, oregano si apa minerala si se amesteca pentru a se obtine un aluat omogen.  Trebuie sa iasa putin mai consistent , ca o smantana subtire.
Se coc apoi clatitele in tigaia Fissler, punand la inceput doi stropi de ulei in ea, o lasam sa se incalzeasca si apoi punem cu un polonic mic aluatul in tigaie.Coacem la foc mediu pe ambele parti, clatitele, apoi se aseaza pe un platou una peste alta, pe un platou.Alt ulei nu este necesar sa adaugam.




Preparam umplutura: feliile de piept le punem intr-un blender impreuna cu usturoiul si patrunjelul verde. Avem grija sa nu mixam trea mult sa nu se faca pasta ci sa ramana bucatele mari cat bobul de mazare.
Mixam si ciupercile apoi  punem pieptul si ciupercile intr-un bol, adaugam ouale, pesmetul si condimentele.
Amestecam bine sa se omogenizeze si lasam vreo 10-15 minute la rece sa se intrepatrunda aromele.





Apoi cu o lingura luam din compozitie si umplem clatitele, le impachetam ca pe sarmale si  le punem intr-un vas termorezistent , uns cu unt si presarat cu pesmet.
Smantana cu oul pentru gratinat, le batem bine , adaugam laptele si sarea si rasturnam compozitia peste clatite.
Deasupra radem cascavalul.
Dam la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade C pentru 45 de minute aproximativ , pina se face o crusta frumoasa aramie, deasupra.
Jumatate din capere le punem in blender( dupa ce le-am limpezit de otet), impreuna cu cascavalul, patrunjelul , usturoiul si 2 linguri de smantana. Mixam bine de tot, apoi adaugam restul de smantana, iaurt si condimente.
Cealalta jumatate de capere le punem intregi in sos.





Servim galettele cu sos deasupra, asa fierbinti. Rezultat garantat si satisfactie maxima! Sunt convinsa ca o veti repeta , pentru ca sunt prea bune...
Pofta mare !

joi, 26 iulie 2012

Chili con carne

Mi-am propus sa pregatesc aceasta reteta acum  multa vreme si chiar daca este o mancarica potrivita sezonului rece ,nu am rezistat ! :)
Chili con carne ,desi este considerata o mancare traditional mexicana,originalitatea ei este disputata si de spanioli,amerindieni si chiar de chinezi. Texanii o considera mancarea lor traditionala.
Oriunde ar fi radacinile acestui preparat ,este o mancare delicioasa, care merita pregatita,nu doar o data  !


Ingrediente:


600 gr. carne tocata amestec, de buna calitate
500 gr. fasole rosie fiarta, la conserva
1 ceapa mare
4 catei usturoi
2 rosii
1 cutie cu rosii cuburi
2 ardei rosii kapia
1 ardei gras galben
2 ardei iuti
1 lingurita chimen
1 lingurita oregano
1 lingurita cimbru
1 lingurita paprika dulce
1 lingurita paprika iute
1 lingurita sare 2 foi de dafin




Mod de preparare :

Pentru inceput spalam si taiem cuburi, ardeii,rosiile,ceapa . Usturoiul se taie foarte marunt .
Incingem 4 linguri cu ulei de masline si punem carnea la calit pentru 5 minute,apoi adaugam ceapa,usturoiul si lasam sa se inmoaie .Urmeaza condimentele ,le inabusim 2 minute si adaugam rosiile crude,ardeii ,rosiile din conserva si fasolea .
Lasam sa clocoteasca ,la foc mic, pana se formeaza un sos gros.
Este o mancare delicioasa si am servit-o cu pita .
Reteta de pita o gasiti aici : http://calatorii-culinare-adina.blogspot.com/2012/05/tocanita-taraneasca-de-porc-cu-ciuperci.html

Optional puteti adauga, la mancare, naut sau porumb din conserva !


Pofta buna !





Cannelloni cu spanac


Avand in camara o cutie de paste cannelloni si spanac in congelator am trecut la prepararea acestei retete.
Ingrediente:
Paste cannelonni
1 kg de spanac(proaspat care a fost oparit apoi)
500 gr branza feta
3-4 catei de usturoi
5 oua

Mod de preparare:
Pastele se fierb 8-9 min pe rand pentru a nu le rupe.
Spanacul se pune in cratita Delimano si se caleste in 2-3 linguri de ulei,adaugam usturoiul maruntit,putin piper si 400 gr branza. Omogenizam compozitia cu care se umplu pastele cu ajutorul unui posh sau cu lingurita.
Am asezat pastele in tava de la Delimano in care nu se lipeste nimic,deci nu am pus ulei in tava.
Ouale batute bine in care am adaugat si 100 gr branza le-am turnat peste paste.
Am pus tava la cuptor 30 min.
Am avut in acest fel o cina foarte usoara si gustoasa.

marți, 24 iulie 2012

Panna cotta cu capsuni




E prima data cand fac panna cotta.Initial am vrut sa fac un tort panna cotta cu piscoturi si capsuni,dar pe parcurs m-am razgandit si am pus in pahare crema si doar ce a mai ramas in tort.
Poze pe etape nu am pentru am uitat efectiv sa mai pozez,apoi toate cu mare graba pentru ca la mine in bucatarie este foarte cald.
Ingrediente:
Panna cotta :
1 l frisca lichida
400 gr lapte
100 gr zahar
30 gr gelatina granule
Gelatina  de capsuni
1,5 kg de capsuni
30 gr gelatina
400 gr dulceata de capsuni
Mod de preparare:
Panna cotta:
Frisca,laptele si zaharul se pun la foc 1-2 min.
Gelatina se hidrateaza in putin lapte rece si apoi se adauga peste amestecul de frisca.
Am asezat paharele inclinate pe o parte(am vazut pe mai multe bloguri,mi-a placut si mi s-a parut usor de realzat),am pus cu ajutorul unei palnii amestecul de frisca si am dat apoi la rece cam 4 ore.
Gelatina de capsuni:
Fructele spalate,curatate de codite le-am pus in blender,am adaugat si dulceata de capsuni si am mixat totul.Am hidratat gelatina in putina apa pe care apoi am incalzit-o pe aburi ca sa se dizolve si am adaugat-o in capsunile bleduite.
Am pus peste panna cotta rece,intarita,sucul de capsuni si am pus din nou la rece cam 2 ore paharele.
Pentru decor am folosit cateva boabe de zmeura proaspat culese din gradina si o frunzulita de menta.
Iata rezultatul final.



BAGHETA UMPLUTA



Pentru aceasta reteta avem nevoie de :
1 bagheta
salam
ciuperci
oua fierte
cascaval
unt
ketchap
Pentru inceput curatam ciupercile,le taiem felii si le calim in putin unt.Taiem bagheta in doua pe lungime ungem cu putin unt,punem salam taiat felii,felii de oua fierte,ciuperci,cascaval ras si dam pentru 5-10 minute la cuptor pina incepe cascavalul sa se topeasca.Scoatem baghetele de la cuptor si le servim cu ketchap.Nu am dat cantitati deoarece fiecare pune cit doreste.
POFTA BUNA!





Mai multe poze si retete gasiti pe blogul meu Bucataria Mea!

CLATITE CU BANANE,MIERE SI NUCI

luni, 23 iulie 2012

Chiftelute cu susan si sos tzatziki cu avocado

Va poftesc la masa ,sa serviti cateva chiftelute si un sos delicios, preparate dupa gustul meu ! 

De gustibus non disputandum ! :)


Ingrediente pentru chiftelute :

1 kg carne tocata,amestec(vita si porc).
1morcov mediu
1 cartof mare
1 ceapa medie
2 oua
1 legatura marar
putin patrunjel
1/2 lingurita cimbru
boia dulce si iute ,dupa gust
sare
100 gr. seminte de susan

Mod de preparare :

Dam prin razatoarea mica morcovul si cartoful ,le stoarcem de zeama si le adaugam peste carnea tocata. Usturoiul se zdrobeste,ceapa,mararul si patrunjelul se toaca marunt si se pun peste compozitia cu carne.Condimentam dupa gust si punem ouale . Toata aceasta compozitie se omogenizeaza bine si incepem sa formam bilute mici pe care le tavalim prin seminte de susan .

Aceste chiftelute foarte gustoase le putem praji in baie de ulei dupa care le scoatem pe un servet de hartie, sa absoarba grasimea  sau le putem coace in cuptor,pe hartie de copt!


Sos tzatziki cu avocado 


Ingrediente :
1 castravete mare
1 avocado 
250 gr iaurt tip grecesc (10% grasime)
3 catei usturoi
1 legatura marar
sare si piper
1 lingura de ulei de masline

Mod de preparare: 


Am imbogatit acest sos tzatziki, cu avocado,pentru a-i da un plus de savoare,vitamine si consistenta.

Castravele se spala si se rade prin razatoarea mare ,apoi se sareaza si se lasa intr-o sita  sa se scurga de apa . In acest timp zdrobim cateii de usturoi, punem peste ei un strop de sare, ulei de masline  si se freaca cu o lingura pana devin lipiciosi .
Scoatem pulpa de avocado ,o zdrobim cu o furculita ,o adaugam peste usturoi si amestecam .
Punem si iaurtul ,mararul tocat marunt ,castravetele foarte bine scurs,piper si sare,daca mai este nevoie  si omogenizam  .

Este un sos foarte sanatos si revigorant !

Pofta buna .
http://calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/

Paste cu carne si sos de rosii



Am fost invitata sa postez retele mele pe acest blog.Voi incepe cu prima mea postare ca fiind acesta reteta de paste.


Daca tot am castigat excursia la Roma la concursul de la Delimano,si daca tot am fost la Roma,trebuia neaparat sa-mi aduc niste paste de acolo.Am gasit intr-un supermerket niste  paste cochilii uriase.Bineinteles ca mi-am cumparat 2 pungi,nici nu erau scumpa,in jur de 1 euro.
O parte din ele le-am pregatit umplute cu carne tocata din piept de curcan.
Ingrediente:

 25 paste cochilie uriase
800 gr carne tocata din piept de curcan
400 gr ciuperci
1 ceapa ,2 catei de usturoi tocat marunt
sare,chili,rozmarin,patrunjel verde
100 gr cascaval
100 gr pasta de tomate
2 rosii

Mod de preparare:

Ceapa tocata am calit-o in 2 linguri de ulei in wok-ul de la Delimano,am adaugat carnea si ciupercile taiate cubulete,condimentele si usturoiul.Cand totul a fost gata,am dat deoparte de pe foc.


Pastele se fierb in apa cu sare cam 8-10 min .avem grija sa nu le rupem cand le scoatem din apa.


Le-am scurs de apa apoi le-am umplut cu amestecul de carne si le-am asezat frumos una langa alta in tava de la Delimano.


Deasupra am asezat felii de rosii,peste care am presarat putin rozmarin,apoi am pus sosul  de rosii(pasta de tomate cu putina apa) si la final cascaval ras.

Cuptorul l-am incalzit inainte cam la 200 de grade,am redus apoi focul si am pus tava pe care am lasat-o apoi 6-7 min,pana cand se topeste bine cascavalul peste paste.
Se servesc imediat calde.