Haideti sa facem cel mai mare blog cu retete culinare si tot ce tine de bucatarie!
Acesta este un blog unde poate scrie oricine are o reteta culinara cu poze originale, sfaturi culinare si tot ce tine de bucatareala.
Cine vrea sa scrie pe acest blog trebuie sa lase un comentariu cu numele si adresa de email, pentru a va da autorizatia.
Va astept cu drag!

joi, 19 iulie 2012

Clatite cu umplutura de nuca, crema de vanilie si inghetata de afine pt. clatidiada

Cred ca a sosit timpul sa arat si eu de ce sunt capabila, dar inainte de acesta permiteti-mi sa va multumesc pt. invitatie. Sa stiti ca mi-a parut tare bine si cu toate ca eram cititoare fidela la unii/unele dintre voi, acuma ma simt intr-adevar - dupa vorbele prietenilor mei romani - ca sunt de al vostru. Pe blogul meu in lb. maghiara deja am postat reteta desertului ce se vede pe poza - ba chiar am facut un post bilingv -, dar m-am gandit ca poate nu va suparati daca postez si aicea. Inca atata ca desertul  l-am facut in cadrul campaniei siteului Gateste Sanatos in tigaia Fissler primita cadou. 

Clatite cu umplutura de nuca, crema de vanilie si inghetata de afine 

Timpul de preparare: cca. 1 ora. Este un desert delicios, il recomand pentru sarbatori.

Clatite: 10 linguri cu varf de faina alba, 1 oua, firicel de sare, 200 ml lapte, apa minerala sau sifon, dupa necesitate; 
Umplutura de nuca: 4-5 linguri de zahar, 15 linguri cu varf de miez de nuca macinat, 200 ml lapte, coaja unei lamai rasa, 1-2 linguri de rom; 
Crema de vanilie: 2 linguri de budinca de vanilie, 3-4 linguri de zahar, 400 ml lapte, 150 ml frisca, 1 pumn de stafide, 1-2 linguri de rom; 
Inghetata de afine: 1 ousi 1 galbenus de ou, 4-5 linguri de zahar, 1 lingurita de amidon, 300 ml lapte, 1 ceasca de afine, 400 ml frisca. 

1. Cu o zi inainte prparam inghetata de afine: ouale si galbenusul le frecam cu zaharul, adaugam amidonul, amestecam cu laptele, si fierbem in continu amestecand. Adaugam afinele curatate si spalate, apoi amestecam in continuare pana cand se ingroase. Punem vasul intr-un castron cu apa rece si lasam sa se raceasca crema cu afine. Pana cand se raceste crema mixam frisca pana devine masa groasa, apoi amestecam cu crema. Punem intr-un vas si punem in congelator.
2. Punem stfidele in rom.
3. Preparam crema de vanilie: budinca de vanilie o frecam cu zaharul si laptele, apoi amestecand cuntinuu fierbem compozitia. In budinca subtire punem stafidele scoase din rom, mixam frisca pana cand devine masa groasa, iar dupa ce s-a racit , amestecam budinca cu frisca.
4. Preparam umplutura de nuca: caramelizam trei linguri de zahar pana devine galben auriu. Adaugam miezul de nuca macinat, coaja de lamaie rasa, restul de zahar, amestecam cu laptele si fierbem compozitia. Dupa ce s-a racit, amestecam in compozitie romul ramas de la stafide.
5. Preparam clatitele: batem ouale cu un firicel de sare, apoi adaugam la faina, adaugam laptele si frecam pana devine un aluat fara cocoloase. Dupa aceasta adaugam si incetul cu incetul apa minerala, fracand continuu, pana obtinem un aluat de consistenta asemanatoare celei de la frisca lichida. La sfarsit amestecam si uleiul. Punem intr-o tigaie, unsa subtirel cu ulei, cu un polnic mai mic din aluat, miscam tigaia cat sa fie acoperita in totalitate si prajim ambele parti pana devine galben aurie.
6. Umplem clatita cu umplutura de nuca, infasuram, taiem is doua, punem alaturi 1-2 linguri de crema de vanilie, iar deasupra un glob de inghetata de afine.

Nu strica, daca stiti! 
• Inghetata de afine o putem inlocui cu dulceata de afine sau gem de afine. 
• Daca facem clatitele in tigaie Fissler, ajunge daca ungem subtire cu ulei tigaia, dupa aceasta nu e nevoie de ulei.


Pofta mare!

2 comentarii:

  1. Bine ai venit draga Aliz!
    Poti face si pe acest blog postari in ambele limbi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Grasu64: mersi, mersi, dar nu cred ca ar fi cazul sa fac aici postari bilingve, ca cei care citesc blogul meu maghiar ma gasesc, iar ceilalti cu un link ajung acolo. :) Ce-i important, ca ma simt bine aici, si incerc sa fac macar saptamanal un post si aici. :)

    RăspundețiȘtergere